Home Extension, Wychwood Park

EHP Ltd were appointed to design a single storey ground floor extension in a courtyard that got very little sunlight and was dominated by a large set of external steps.  We were also asked to extend the first and second floor bedrooms to utilise the underused balcony and first floor bedroom ceiling void.

 

The ground floor is set out on multiple levels, which creates areas with taller ceilings and creates subtle zoning of the spaces, but in the case of the external courtyard it just created an awkward space that was cold, unused and served no real purpose.  The single storey extension has worked brilliantly in connecting all the spaces together and by blocking up the wall in to the higher level living room, we have removed the need for steps and made the whole space usable.  Due to a lack of afternoon and evening sunlight, this space remains cool throughout the warm sunny days with large and tall bifold doors giving views across the garden and large lantern maximising the available natural light.

 

The First Floor Master Bedroom has become a much more generous size by utilising the redundant balcony, with full height bifold doors and frameless Juliet balcony giving unbroken views across the golf course.

 

The jewel in the crown of this project was achieved by extending the second floor bedroom into a space that was hidden behind an internal wall and above the first floor ceiling.  By putting in a new floor and large windows that follow the steep pitch of the roof, this forgotten space has now become a bedroom with the most spectacular high level and far reaching views of the surrounding landscape.

 

The client is absolutely delighted with the results.  

IMG_7134.JPG
IMG_7145.JPG
IMG_7133.JPG
IMG_7119.JPG
IMG_7129.JPG
Existing Gable.jpg

  Before - Gable View

Existing Courtyard.jpg

Before - Courtyard View